fbpx

Livet på Tamsøya

Etter en frisk RIB tur fra Repvåg senker roen seg, og du får et historisk innblikk i livet på Tamsøya fra 1800 tallet og frem til i dag. Det vil bli gitt omvisning, og servert kortreiste godbiter fra øya. Det vil også bli litt tid til en liten vandretur på egen hånd for de som ønsker det. Totalt vil turen vare ca 3 timer.

Last ned PDF-fil nederst på siden for pris og praktisk info.

Edderdun på gammel vekt

Tamsøya var tidligere et av Norges største dunvær. Vi har så smått begynt å ta opp den gamle kulturarven igjen, kombinert med at vi vil ta vare på Ea. Bestanden er dessverre sterkt nedadgående over hele landet.

Gammelt hus fra 1905

Det bodde flere familier på Tamsøya frem til slutten av 2. verdenskrig .

Foto: Robert Collet

Den gamle bærsjåen

Kaffeservering i den gamle Bærsjåen

Bær i høstfarger

Tamsøya er mest kjent for de gyldne multebærene, men øya er også rik på blåbær og tyttebær. I september kan man faktisk plukke alle sortene samtidig.

Kaia og handvogna

Den lange kaia på 80 meter er et landemerke på Tamsøya, og har en særdeles viktig betydning for å kun drifte midt i Porsangerfjorden. Den gamle handvogna har hatt sitt virke i nærmere 50 år, og brukes fortsatt daglig.

Foto: Erica Haugli

Ea og dun

Ea legger vanligvis 6 egg. Når hun ligger på reiret er hun ekstremt godt kamuflert. Hvis man kommer overraskende på Ea så letter hun, skiter på eggene og duna taper kvalitet.

Hvis Ea må forlate reiret

Ea forlater reiret i ca. 5 minutter hvert døgn for å drikke. I motsetning til flere andre typer sjøfugl, er Ea alene i hekketiden og må derfor ta alle forholdsregler. Hun brer all duna over eggene for å gjemme dem så ikke Kråke, Svartbak og Ørn skal kunne forsyne seg.

Værbitt

Om bare denne krakken kunne fortelle…Det er en egen sjarm med ting som har levd et langt liv.

Rosenrot

Rosenrot har gjennom århundrer blitt brukt som medisin mot en rekke plager og sykdommer, og den vokser i tusentall på Tamsøya.

Ønsker du mer detaljert informasjon?

Last ned PDF

    Bookingskjema